• Femke

De herfst en je stem


Hoe zorg je voor je stem in de herfst?

Ik weet niet hoe jullie er over denken, maar persoonlijk houd ik erg van de herfst. De mooie kleuren van de bladeren die een voor een naar beneden dwarrelen, op regenachtige dagen heerlijk binnen zitten met een kop warme thee, heerlijk! Maar helaas ligt er ook gevaar op de loer, want een verkoudheid is vrijwel onvermijdelijk. En met een verkoudheid in de pocket komen al gauw stemproblemen om de hoek kijken. Wat kun je doen om je stem zo goed mogelijk te houden? Hieronder een aantal tips:

1. Zorg dat je nek goed warm blijft. Door een sjaal te dragen zorg je ervoor dat de spieren in je nek minder snel spannen. Dit kan een te grote spierspanning en daarmee keelklachten voorkomen.

2. Blijf voldoende drinken. Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar zeker in deze tijd. Afvalstoffen worden dan meer afgevoerd en door vaker te slikken heb je minder last van keelpijn. Wil je wat extra verzachting? Doe dan wat honing in je thee of zuig op een dropje.

3. Heb je toch last van je keel? Als je keel dik voelt is het belangrijk om stemrust te nemen en dus zo min mogelijk te praten. Je keelklachten zijn dan zo snel mogelijk weer voorbij.


Hebben de bovenstaande tips niet genoeg geholpen? Neem dan contact op voor een afspraak, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven